Kan ik direct beslag laten leggen?

Om beslag te kunnen leggen heb je een vonnis van een rechter nodig. Enkel een deurwaarder kan beslag leggen, beslag leggen met een vonnis wordt ook wel executoriaal beslag genoemd.

Als er geen vonnis is, kun je wel beslag leggen, dit wordt een conservatoir beslag genoemd. Om dit te kunnen realiseren dien je een advocaat in te schakelen, die vervolgens een deurwaarder inschakelt. De advocaat zal verlof moeten vragen aan de rechtbank om beslag te mogen leggen en gelijktijdig de wederpartij in rechte moeten betrekken door middel van een dagvaarding. Na het verlof van de rechtbank, kan er beslag gelegd worden. Bij het beslag leggen houdt de rechtbank altijd rekening met de zogenoemde beslagvrije voet.

Wat is een beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van het inkomen van de debiteur, waar de deurwaarder geen beslag op mag leggen. Wanneer er beslag wordt gelegd op het inkomen, wordt altijd een beslagvrije voet vastgesteld. De deurwaarder kan enkel op dat deel van het inkomen, dat boven de beslagvrije voet uitkomt, beslag leggen. De beslagvrije voet bedraagt, in beginsel, 90% de toepasselijke bestandsnorm. Daarnaast wordt er in de beslagvrije voet rekening gehouden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijke andere inkomsten van de debiteur of partner.

Contact Image

Mark Rombouts

Commercieel Manager

0880406955m.rombouts@cbmk.nl

Stel je vraag aan onze specialist

Heb je een vraag? Stel hem aan één van onze specialisten. Zij helpen je graag en voorzien je van een passend advies.

Mark Rombouts

Commercieel Manager

088 040 69 55 m.rombouts@cbmk.nl
Author Profile Picture